This new construction, guest house and office/studio with private bath in the Brentwood area of Los Angeles, was added to the Kearsage residence as part of an extensive renovation of the main house (interior and exterior) and the grounds, including a rehabilitation of the pool area.

The design of this approximately 600-square-foot structure was inspired by the clean, modern lines of the main house, which was originally designed by Architect Haralamb Georgescu. The goal was for the new structure to blend in seamlessly on the property, but to utilize newer building techniques to elevate the original design. One side of the guest house is a wall of sliding glass doors, which opens up to a stone patio with a fire feature. The doors can completely slide to the side, creating an open connection between the inside and outside. The other side of the guest house is cantilevered over the driveway, creating not only a covered parking area below, but also a stunning complement to the entrance of the property.

“Although the new structure is small, we were able to showcase what’s possible when you work with an Architect-led, design-build firm. Because my firm specializes in this integrated approach to home design and construction where the client hires one firm to complete the entire project, we can ensure that what you fall in love with on paper in the design phase—the nearly 50% cantilever, the sliding doors—can actually be engineered and built.”

Principal, Kurt Krueger

Krueger included the same rich, wood-toned, mahogany cabinetry in the guest house as in the main house. The cabinetry was used in the fully functioning kitchen, which includes a stovetop, sink, and refrigerator. The same cabinetry was also used in the bathroom and in the main living space to artfully conceal a Murphy bed, which can be used by overnight guests. At all other times, the bed is hidden away and the structure functions as an office/studio.

The same attention to detail and craftsmanship that Kurt Krueger Architects is known for went into the landscaping and blending the new with the old. A stone retaining wall below the new structure helps to create a courtyard feel in the front entrance and parking area. The guest house patio is joined to the main house by a walkway, where a sculpture created by the original architect’s son, Christopher Georgescu, blends the new and the old together.

On this flagpole lot located in Brentwood, the main house was originally built in 1968. The guest house was built on the site of an early 1900s agricultural shed, which was dilapidated and needed to be replaced.