The Joffre Residence, Brentwood CA, is a rear yard design for a 1947 house by Rodney Walker, one of the famed Case Study House Program architects and later a personal residence of legendary Mid-Century Modernist architect A. Quincy Jones, another Case Study House architect.

The challenge was to create a relaxing rear yard area in a very limited space—only 24’ x 50’. Our solution was to organize various zones of gathering and activity within a larger open area. This allowed the overall area to feel more spacious but also creates alcoves of gathering and semi-privacy. A mangaris wood deck extends from the Master Bedroom suite for sun bathing and lounging prior to taking a dip in the Jacuzzi. In addition, there is a hammock area that is situated on the western side of the property to take advantage of the shade from the neighboring tree. Along a concrete paver path on crushed rock, there is a sitting area for casual casual conversation over a glass of wine.

There was also the need to screen the neighbor’s views from a two story apartment complex that overlooks the corner of the property. To do this, we took cues from the slatted wood ceiling of the home’s living room and create a steel trellis, painted to evoke the feeling of wood but with far greater durability and strength. Along with the trellis ceiling, the olive tree screens the neighbor’s view from those sitting around the firepit on the cantilevering cushioned seats and day bed.