The Joffre project in the Brentwood area of Los Angeles, CA, is a rear yard redesign for a 1947 house originally designed by Rodney Walker. Walker was one of the famed Case Study House Program architects. This home was later the personal residence of legendary Mid-Century Modernist architect A. Quincy Jones, who himself was a Case Study House architect.

The goals was to create a relaxing rear yard area in a very limited space—only 24’ x 50’. Our solution was to organize various zones for gathering and activity within a larger coordinated open area. This allowed the overall area to feel more spacious but also created semi-private alcoves. A mangaris wood deck extends from the Master Bedroom suite for sun bathing and lounging prior to taking a dip in the Jacuzzi. In addition, there is a hammock area that is situated on the western side of the property to take advantage of the shade from the adjacent tree. Along a concrete paver path on crushed rock, there is a sitting area for casual conversation and a glass of wine.

There was also the need to screen the views from a two story apartment complex that overlooks the corner of the property. To do this, we took cues from the slatted wood ceiling of the home’s living room and create a steel trellis, painted to evoke the feeling of wood but with far greater durability and strength. Along with the trellis ceiling, the olive tree screens the neighbor’s view of those sitting around the firepit on the cantilevering cushioned seats and day bed.

From the Blog

Read more about this project in our Blog.

Alternatives to Wood Slat Structures